“Mandar obedeciendo”

zapatistaEl “mandar obedeciendo” és un concepte popularitzat a partir del neozapatisme sorgit a les muntanyes de Chiapas a principi dels anys 90, però realment té els seus origens en la cosmovisió maia precolombina, el primer moment en que es detecta un teixit de resistència contra el projecte colonial occidental(1). Com ens diu Foucault: “el que produeix la generalitat de lluita és el sistema mateix del poder, totes les formes d’exercici i aplicació del poder(2)

Aquesta expressió ens permet pensar una estructura horitzontal en la presa de decisions que, com a educadors i educadores, hem d’aprofitar per a les nostres pràctiques educatives. Ens serveix per entendre un tipus de relació educativa de caràcter diàlogic, on l’educador tracta d’atendre les necessitats i les demandes dels educands. En la mateixa línia els zapatistes diuen “preguntando caminamos”, un eslògan que ens sugereix un desplaçament de les estructures i els objectius cap a una forma més experimental i flexible d’organització (3).


1 FOUCAULT, M (1979): Microfísica del poder, La Piqueta: Madrid.

2 CECEÑA, A. (1999): “La resistencia como espacio de construcción del nuevo mundo”. Chiapas, 7: 93-114.

3 McLAREN, P (2001): Che Guevara, Paulo Freire y la pedagogía de la Revolución, Mèxic, Siglo XXI

Anuncis

4 Respostes

 1. Prenc nota del lema aquest! Molt interessant el blog. Un bes!

 2. Hola Andrés, enhorabona pel nou bloc, jo ja estic preparant el meu, sobre el tema dels Zapatistes molt interessant, són tot un referent en molts altres temes.

 3. Està molt bé l’article, però jo he de reconeixer que des de la polèmica eixa amb ETA i Garzón el subcomandante em cau un poc “gordo” xD
  El que no sabia és que la frase era tan antiga

 4. Molta teoría però poca pràctica!! eixe és el problema.

  Vivim en societats “””democràtiques””” postulades baix paràmetres horitzontals on ens fan creure que les decisions que ens afecten a tots es duen a terme d’una manera consensuada i dialògica.

  En teoría tots hem de tenir el dret de aixecar la mà des de baix i, els que manen, no tenen la potestad de seguir manant per imposició. Però, realment està passant això? Realment eixa teoría del manar obeint que els mayes practicabent seguix vigent en el nostre quefer quotidià?
  o més bé, estem sotmesos a unes relacions de poder que ens reprimeixen , ens impossen i ens acallen d’una manera o d’altra per què seguim tenint una consciència ingenúa del camí on ens estàn conduïnt els que tenen el poder?

  no se….. sincerament a voltes no se que pensar………

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: